Ons verhaal.

We volgden ons gevoel, verlangend naar meer rust, ruimte en eenvoud.
In dit verhaal delen we hoe die droom ons leidde naar een nieuw leven in Zweden.

Waarom wij naar Zweden emigreren

Soms voel je dat het anders mag. Dat het leven, zoals het nu is, te vol zit. Te snel gaat. Dat je meer verlangt naar rust, eenvoud en échte verbinding, met jezelf, elkaar en de natuur.

Dat gevoel groeide bij ons al langer. We wilden niet blijven hangen in de drukte van alle dag. Niet wachten tot later. We wilden samen als gezin een nieuw avontuur aangaan. Leven vanuit intentie, met aandacht voor wat echt belangrijk is. Meer tijd voor elkaar, voor buiten zijn, voor zelf dingen maken, ontdekken en groeien.

Door de jaren heen hebben we als gezin talloze natuurvakanties beleefd. We trokken eropuit met onze vouwwagen en pakten dan de rugzak om de bergen in te gaan, sliepen in de wildernis, stookten vuurtjes en gingen op avontuur. Juist daar, met alleen elkaar en de natuur, voelden we ons op ons best. Die vakanties waren de momenten waar we voor leefden. Ze brachten rust, plezier en verbondenheid, en lieten ons telkens opnieuw verlangen naar een leven dichter bij de natuur.

Tijdens onze laatste vakantie viel alles op z’n plek. We hadden een drukke en pittige periode achter de rug en voelden hoe hard we toe waren aan rust en herstel. We verbleven op een fantastische plek, midden in de bergen en ver weg van het massatoerisme. Vrijwel elke dag trokken we eropuit, alleen of met het gezin. Met elke stap voelden we ons beter. We konden weer dromen, de druk viel van onze schouders en we genoten van het moment.

Tijdens die vakantie, midden in de stilte van de bergen, begonnen we te fantaseren: wat als we niet alleen zélf de rust en verbondenheid van de natuur opzochten, maar dit ook met anderen zouden delen? Wat als we van het gevoel dat wij ervaarden – de eenvoud, het avontuur, het thuiskomen in de natuur – ons werk konden maken?

Het vuurtje was aangewakkerd

We bleven erover praten, het vuurtje doofde niet. Integendeel, het idee liet ons niet meer los. We gingen nadenken: hoe konden we die rust, ruimte en verbondenheid met de natuur niet alleen in vakanties ervaren, maar echt verweven in ons dagelijks leven? Het idee om te gaan wonen in en met de natuur kwam opnieuw op tafel. Eigenlijk kwam dat onderwerp tijdens elke vakantie wel even voorbij. Maar nu begon het écht te leven. We besloten het serieus te onderzoeken. Het zaadje was geplant.

We droomden hardop, maar liepen ook tegen de realiteit aan. Veel plekken vielen af omdat ze simpelweg onbetaalbaar zijn als je én iets wilt opbouwen én genoeg tijd met het gezin wilt doorbrengen. Sommige opties lagen zó afgelegen dat het onpraktisch werd, of het ging om enorme klushuizen waarbij je je afvroeg: geeft dit nou echt meer rust? We vonden niet direct wat we zochten. Het enthousiasme zakte… tot we in Zweden gingen kijken. Opeens leek het wél mogelijk: betaalbare huizen, midden in het bos, met ruimte, stilte en ademruimte. En met onze liefde voor Scandinavië voelde het meteen vertrouwd.

Dit pad wilden we verder ontdekken.

In Zweden vielen de puzzelstukjes op zijn plek

In de herfstvakantie besloten we daadwerkelijk op vakantie te gaan naar Zweden. Niet alleen om dat warme gevoel van rust en ruimte opnieuw te ervaren, maar ook om te onderzoeken of we er echt zouden kunnen wonen. De grootste twijfel zat hem bij onze kinderen. Want hoewel ze avonturieren in het bos fantastisch vinden, nemen we wel iets van ze af. Tijdens deze trip gingen we op de koffie bij andere Nederlandse gezinnen, bezochten we een school en bekeken we meerdere huizen. De rust, ruimte en natuur voelden wederom vertrouwd en goed. En het meest bijzondere: het bezoek aan de school gaf de doorslag. Het systeem draait daar veel meer om sociaal zijn, samen spelen en gewoon kind kunnen zijn. De prestatiedruk is er veel minder. Het voelde als een puzzelstukje dat op z’n plek viel.

Op de laatste dag van de vakantie besloten we om het te doen. We brachten een bod uit op een van de huizen die we tijdens de week hadden bezichtigd. Toevallig was dit ook het allereerste huis dat we een paar maanden eerder op de Zweedse Funda hadden gezien, toen het idee nog pril was. Blijkbaar loopt de huizenmarkt hier niet zo’n storm, want het stond nog steeds te koop. En voor dat bedrag koop je in Nederland niet eens meer een appartement. Dit huis maakte naast het leven in de natuur nóg een droom waar: paarden aan huis. Iets waar Elke al jaren van droomde, maar wat we altijd als onhaalbaar wegzetten. Wnat om zo’n plek in Nederland te bezitten, betekent dat je er keihard voor moet werken, met weinig tijd over voor het leven zelf. 

Maar hier… ineens is het mogelijk

 

De reis gaat nu écht beginnen

Op 1 april is het zover: dan krijgen we de sleutels van ons nieuwe huis. Ondanks dat we tal van ideeën hebben, is er geen strak omlijnd plan. We hebben er vertrouwen in dat het plan zich gaandeweg ontvouwt, zodra we er echt wonen en leven. We gaan aan de slag met meerdere richtingen: Jeroen blijft parttime werken als freelancer, we onderzoeken de mogelijkheden van een B&B aan huis, willen iets doen met coaching in de natuur en Elke gaat op verkenning in de zorg. Ook zijn we heel erg beniewd wat er op ons pad gaat komen en we staan open voor nieuwe ervaringen.

We emigreren niet om weg te gaan, maar om ergens naartoe te groeien.

Naar een plek waar we samen kunnen bouwen aan een nieuw bestaan. Waar onze kinderen opgroeien met vuurtjes, bospaadjes en vrijheid. En waar we anderen willen uitnodigen om dat ook te ervaren. Via Camp Fika creëren we een plek voor rust, natuur en betekenisvolle ontmoetingen. Fika staat in Zweden voor een moment van pauze, verbinding en aandacht. Precies wat we hier willen bieden: een plek om op adem te komen, echt te landen en even helemaal te zijn.

We nemen afscheid van Nederland, maar met een warm hart en dankbaarheid voor alles wat het ons heeft gebracht. En we nemen jullie graag mee in wat er straks ontstaat.

Het is een groot avontuur, maar eentje dat klopt van binnen.

Liefs en tot snel,
Jeroen, Elke, Jesse en Mees

P.s. Het is ons streven om iedere week onze avonturen op deze website bij te houden via een blog, hopelijk gaat dat ook lukken!

Close
Bezoekadres:

Hammarn 71
712 94, Grythyttan
Zweden

© Copyright Camp Fika.

Close